Home Contact Sitemap

Projecten >>

China tournee 2008-2009

27 december 2008 t/m 5 januari 2009.

 

Na een aantal intensieve repetities en try-outs vertrekt het blaasensemble met de popgroep D’Anoukki op uitnodiging van de Nanjing Philharmonic Association of China vanuit vliegveld Frankfurt naar China.
Er is gedurende de voorbereiding een blaasorkest geformeerd van zeer hoge kwaliteit met
een uniek muzikaal repertoire bestaande uit originele fanfaremuziek en cross-overs naar Jazz, Pop en Bigband.
Ook Chinese volksmuziek zal in deze unieke culturele uitwisseling vermengd worden met echte Limburgse popmuziekcultuur: o.a. de klompendans van Rowwen Hèze.

De deelnemende muzikanten behoren tot de top van Limburg, Brabant en Belgisch Limburg en vormen een goede mix tussen beroepsmatige geschoolde musici en top-amateurs waarbij doelbewust ook gelet is op de aantrekking van jeugdig talent.

Er worden gedurende de reis concerten verzorgd in Yangzhou Friendship Theatre, Nanjing People’s Great Hall, Wujiang Sport Hall en Magistic Theater in Shanghai.

De zalen zijn niet erg goed uitgerust voor dit soort concerten. Zeker het gebruik van versterking (microfoons etc) vergt de nodige moeite. In sommige zalen gaat een heel team technici op zoek naar kabels en microfoons zodat pas net voor het concert een snelle sound check gedaan kan worden. Ook is de temperatuur in sommige zalen zo laag, dat de muzikanten extra kleding onder het kostuum hebben.

De publieke belangstelling is erg groot. Het blijkt dat er vanuit diverse werkgevers kaarten beschikbaar zijn gesteld aan werknemers die hier gretig gebruik van maken om dit  Nederlandse gezelschap te komen beluisteren.

Het publiek reageert aanvankelijk wat apathisch maar na enkele muziekwerken is toch duidelijk het enthousiasme van het publiek te merken. Zeker na het spelen van enkele Chinese melodieën die luidkeels meegezongen worden. De puur Nederlandse klompendans aan het eind van het concert doet hier nog ’n schepje bovenop.
Het verschil tussen de reacties van het publiek uit Yangzhou (landelijk) en Shanghai (stedelijk) is duidelijk te merken. In het landelijke Yangzhou is men nog niet zo gewend aan dit soort concerten en vormen Europeanen een bezienswaardigheid terwijl men in Shanghai meer Westers georiënteerd is.

In de diverse steden waar het gezelschap verblijft worden natuurlijk plaatselijke uitgaans- en horecagelegenheden bezocht en zijn er goede en leuke contacten met de plaatselijke bevolking. In Shanghai doet een gedeelte van het orkest mee aan een jamsessie in een gerenommeerde jazzclub wat de nodige bewondering van het aanwezige publiek oproept.
Op de vrije dagen worden er diverse bezienswaardigheden bezocht zoals een concert in de Chinese Kunju Opera waar een oude Chinese Opera opgevoerd wordt.
Ook een bezoek aan de TV toren in Shanghai en het Shanghai museum maakt grote indruk op iedereen.

Deze reis heeft zeker voldaan aan de doelstellingen die van te voren gesteld zijn:
Kennismaken met elkaars cultuur en in het bijzonder het uitdragen van de typische Nederlandse en Limburgs volkscultuur.